Strony

środa, 30 września 2015

Sezon na dynię - garść przepisów dla najmłodszych

Sezon na dynię w pełni. Warto uwzględnić ją w diecie swojego malucha, gdyż zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Bogata jest między innymi w B-karoten, potas, wapń, fosfor, a także w witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminę B2, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dynia jest lekkostrawna i może być podawana już od 5 miesiąca życia.

Oto kilka propozycji na dania dla najmłodszych z wykorzystaniem dyni:


1. Mus z dyni i gruszki (powyżej 7 miesiąca)


Składniki:
  • około 150 gram dyni
  • 1 gruszka
Przygotowanie:
Dynię i gruszkę obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Dynię dusimy w niewielkiej ilości wody około 10 minut, po tym czasie dodajemy gruszkę i dusimy do miękkości. Całość blendujemy na gładką masę.

2. Risotto z dynią (powyżej 11 miesiąca)


Składniki:
  • 50 g drobno poszatkowanej cebuli
  • 3 łyżki masła
  • 100 g ryżu
  • 450 ml gorącej wody
  • 150 g obranej, oczyszczonej i pokrojonej w kotkę dyni
  • 2 obrane i pokrojone w kostkę pomidory
  • 50 g startego żółtego sera
Przygotowanie:
Cebulę podsmażamy na 1 łyżce masła, dodajemy ryż i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy dynię i gotujemy jeszcze przez około 15 minut aż woda wyparuje.
W osobnym garnku roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy pomidory i dusimy przez 2-3 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty ser. Mieszamy. Łączymy z ugotowanym ryżem i dynią.

3. Zupa krem z dyni (powyżej 1 roku życia) - idealna na przeziębienie.


Składniki:
  • 500 g obranej, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 250 g pokrojonej w kostkę marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 1/2 cytryny
  • kawałek świeżego imbiru
  • ok. 250 ml gorącej wody
  • grzanki lub pieczywo pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażamy warzywa. Zalewamy odrobiną wody i dusimy ok 10 minut. Po tym czasie dolewamy ok. 200 ml gorącej wody i gotujemy warzywa do miękkości. Całość blendujemy aż uzyskamy konsystencję gładkiego kremu. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz niewielką ilością startego imbiru. Można podawać z grzankami, ja podaję z chlebem pokrojonym w drobną kostkę.

3 komentarze:

  1. dynia jest lubiana przez nas bardzo, ale jakoś nie pomyślałam o tym, by zrobić risotto. były zupy, a nawet sernik, czas na ryż ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. u nas też mocno panuje sezon na dynie:)
    dla maluszków polecam jeszcze placuszki z pieczonej dyni:)

    OdpowiedzUsuń