Oto kilka propozycji na dania dla najmłodszych z wykorzystaniem dyni:
1. Mus z dyni i gruszki (powyżej 7 miesiąca)
Składniki:
- około 150 gram dyni
- 1 gruszka
Dynię i gruszkę obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Dynię dusimy w niewielkiej ilości wody około 10 minut, po tym czasie dodajemy gruszkę i dusimy do miękkości. Całość blendujemy na gładką masę.
2. Risotto z dynią (powyżej 11 miesiąca)
Składniki:
- 50 g drobno poszatkowanej cebuli
- 3 łyżki masła
- 100 g ryżu
- 450 ml gorącej wody
- 150 g obranej, oczyszczonej i pokrojonej w kotkę dyni
- 2 obrane i pokrojone w kostkę pomidory
- 50 g startego żółtego sera
Cebulę podsmażamy na 1 łyżce masła, dodajemy ryż i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy dynię i gotujemy jeszcze przez około 15 minut aż woda wyparuje.
W osobnym garnku roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy pomidory i dusimy przez 2-3 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty ser. Mieszamy. Łączymy z ugotowanym ryżem i dynią.
3. Zupa krem z dyni (powyżej 1 roku życia) - idealna na przeziębienie.
Składniki:
- 500 g obranej, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę dyni
- 250 g pokrojonej w kostkę marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 1/2 cytryny
- kawałek świeżego imbiru
- ok. 250 ml gorącej wody
- grzanki lub pieczywo pokrojone w kostkę
Na oliwie podsmażamy warzywa. Zalewamy odrobiną wody i dusimy ok 10 minut. Po tym czasie dolewamy ok. 200 ml gorącej wody i gotujemy warzywa do miękkości. Całość blendujemy aż uzyskamy konsystencję gładkiego kremu. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz niewielką ilością startego imbiru. Można podawać z grzankami, ja podaję z chlebem pokrojonym w drobną kostkę.
dynia jest lubiana przez nas bardzo, ale jakoś nie pomyślałam o tym, by zrobić risotto. były zupy, a nawet sernik, czas na ryż ;).
OdpowiedzUsuńu nas też mocno panuje sezon na dynie:)
OdpowiedzUsuńdla maluszków polecam jeszcze placuszki z pieczonej dyni:)
Koniecznie musimy spróbować :)
Usuń